Σφακιανές πίτες οι ξακουστές!

sfakianes-pites

Λεπτές, τραγανές, γεμιστές με μυζήθρα πίτες και ξακουστές οι Σφακιανές πίτες. Η καταγωγή από τα Σφακιά από όπου και το όνομα τους. Αν έχεις έρθει στην Κρήτη θα τις έχεις δοκιμάσει σίγουρα, αν πάλι όχι , μην ανησυχείς μπορείς να τις φτιάξεις πολύ εύκολα και εσύ και σε 30 λεπτά θα απολαμβάνεις τις πεντανόστιμες αυτές πίτες .

Δείτε περισσότερες Κρητικές Συνταγές 

sfakianes-pites1

Για τις πολύ νόστιμες Σφακιανές πίτες θα χρειαστούμε :

Υλικά για την ζύμη 

500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό 

30 ml ελαιόλαδο

20 ml ρακί ή χυμό ενός λεμονιού 

250 ml  νερό χλιαρό 

1 πρέζα αλάτι 
----------------------------
Για την γέμιση 

500 γραμμάρια ξινομυζήθρα η φέτα (προαιρετικά)
----------------------------
Ακόμα 

Ελαιόλαδο  για το τηγάνι

Και μέλι (προαιρετικά)

sfakianes-pites9

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός του αλευριού. 

sfakianes-pites2

Προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. 

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

sfakianes-pites3

Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 μπαλάκια καθώς επίσης  και την μυζήθρα σε 10 επίσης ίσα μέρη. 

sfakianes-pites4

Ανοίγουμε το ένα μπαλάκι στο μέγεθος πιατάκι του γλυκού ,βάζουμε στο κέντρο το μπαλάκι της μυζήθρας και ανασηκώνουμε το φύλλο γύρω γύρω προς τα μέσα ώστε να ξανακάνουμε ένα μπαλάκι αλλά με την μυζήθρα μέσα.


sfakianes-pites5

Αλευρώνουμε τον πάγκο και με ελαφριές κινήσεις ανοίγουμε λίγο το μπαλάκι μας ξανά σε φύλλο αλλά προσεκτικά για να μην μας βγει η μυζήθρα έξω από το ζυμαράκι. 

sfakianes-pites6

Τελειώνουμε έτσι όλα τα  φύλλα και στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα .

sfakianes-pites7

Τηγανίζουμε σε χαμηλή- μέτρια φωτιά  γυρίζοντας τα αρκετές φορές μέχρι να ροδίσουν.

sfakianes-pites8

Σερβίρουμε με μέλι και ρακή η και σκέτες είναι φανταστικές,!!!!

sfakianes-pites10

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 





0 comments