Λαγάνα της Βέφας! | Aspas_recipes

Λαγάνα της Βέφας!

lagana-ths-vefas

Μια ακόμα πεντανόστιμη συνταγή της Βέφας για αφράτη  λαγάνα της  Καθαρά Δευτέρας.


Κομμάτια 3 μεγάλες λαγάνες 

Υλικά 
75 γρ. μαγιά φρέσκια (έβαλα 50 γρ  ή 2 φακελάκια μαγιά)

1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)  

2 κούπες νερό χλιαρό  

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο η για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. αλάτι  

2 κ.σ. λάδι  

1 κ.σ. ζάχαρη 

λίγο σουσάμι

lagana-ths-vefas1

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος περίπου 30-45 

lagana-ths-vefas2

Κοσκινίστε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. 

Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο. 

lagana-ths-vefas3

Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. (Εγώ έβαλα λάδι στην γάστρα και με τα χέρια μου άνοιξα την λαγάνα μέσα στην γάστρα).Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο

Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.

lagana-ths-vefas4

Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες
   
Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου  

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram   





0 comments