Πρασόπιτα με τραγανό φύλλο Κουρού!

Εύκολη πρασόπιτα με τραγανό φύλλο Κουρού ! Νόστιμη και αφράτη με εξαιρετική γεύση!
 
 Για τη ζύμη κουρού
500 γρ. αλεύρι
2,5 κουταλάκια αλάτι
200γρ βούτυρο παγωμένο και τεμαχισμένο
1/2 κούπα νερό παγωμένο
2 κουταλιές ξύδι
2 αβγά


Για τη γέμιση
3 μεγάλα πράσα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 πατάτα (προαιρετικά) σε κυβάκια
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
1/3 κούπας κρασί λευκό
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

 Αρχίζουμε με τη ζύμη επειδή έχει αναμονή για να παγώσει. Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τη γέμιση.Στον κάδο του πολυμίξερ ή στο μίξερ ή σε μια λεκάνη βάλτε το αλεύρι με το αλάτι. 
Δώστε του ένα γύρο και προσθέστε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια. Αφήστε τα να ανακατευτούν καλά, όχι όμως πάρα πολύ. Αυτό που θέλουμε είναι το βούτυρο να γίνει μικρά κομπάκια, να μη μαλακώσει και λιώσει.


Προσθέστε το παγωμένο νερό, το ξύδι και τα αβγά. Ανακατέψτε. 
Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό...

 
 Μεταφέρετε το παραπάνω ζυμάρι στον πάγκο και ζυμώστε λίγο με τα χέρια σας, όχι πολύ, ίσα-ίσα να ενσωματωθούν καλύτερα τα υλικά. Θα πάρετε αυτό το αποτέλεσμα. Βλέπετε τα κομματάκια βουτύρου που διακρίνονται μέσα στη ζύμη;;; Βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει καλά για καμιά ώρα, τυλιγμένη σε μεμβράνη.


 Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σε αρκετό ελαιόλαδο σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μαζί, εκτός από τον άνηθο. Η φωτιά μας είναι δυνατή. Ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν πιουν τα υγρά τους σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. 


Συνεχίζουμε προσεκτικά το ανακάτεμα. Από 'δω και πέρα πρέπει να προσέχουμε τα υγρά, ώστε αν αυτά εξατμιστούν να προσθέσουμε νερό ζεστό. Μισοκλείνουμε το καπάκι, αλλά έχουμε το νου μας να ανακατεύουμε που και που και να προσθέτουμε νερό. Όταν τα λαχανικά έχουν μαγειρευτεί προσθέτουμε τον άνηθο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  Όταν η γέμισή είναι κρύα κόψτε τη ζύμη στα δύο (το ένα κομμάτι να είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο) και τοποθετήστε τη στον πάγκο. Πάρτε τον πλάστη, αλευρώστε την επιφάνειά σας και κοπανίστε με τον πλάστη το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης για να γίνει πιο επίπεδη. Αρχίστε να την ανοίγετε στο σχήμα και μέγεθος του ταψιού σας. Αν χρειαστεί πασπαλίστε με αλεύρι και την επάνω επιφάνεια της ζύμης. Προσέξτε να την ανοίξετε με τρόπο ώστε να καλύπτονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού.

 Βάλτε μέσα στο ταψί τη γέμιση και πασπαλίστε τη γραβιέρα. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ανοίξτε το δεύτερο φύλλο. Σκεπάστε τη γέμιση, κλείστε καλά την πίτα γύρω-γύρω, αλείψτε με λάδι, πασπαλίστε με σουσάμι ή και μαυροκούκι και ψήστε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς. Να δείτε ότι έχει πάρει όμορφο χρώμα...


πηγή από tastemixer2.

Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!



0 comments